2012. március 10., szombat

Tham & Videgard Hansson Arkitekter - Hotel a fák között



A Treehotel, Svédországban, Harads városában található, és igazán különleges élményt nyújt vendégeinek. A tulajdonosok úgy gondolták, hogy nem mindennapi szobákkal dobják fel, amúgy elég hétköznapinak mondható panziójukat.
Az öko-design jegyében született elképzelés jelenleg 6 szobát jelent, de a tervek szerint 2012 végére már 24 különböző, teljesen egyedi szobával büszkélkedhetnek majd tulajdonosai. Az alapötletet egy regény adta, melynek szereplői maguk mögött hagyják a városi létet, kivonulnak a természetbe, és mindenki megépíti a maga kis lakó-bunkerét. A tervezőcsapat tagjai, híres és pályakezdő fiatal svéd építészek, teljes szabadságot kaptak, hogy legmerészebb elképzeléseiket is megvalósíthassák. A szobákban minden egyedi és kifejezetten ide tervezett: a bútoroktól kezdve a lámpákon át, egészen az ágyneműig.
Ezek közül a legközismertebbet választottam, a Mirror-cube névre hallgató kockát. Ezt publikálták a legtöbb helyen: az archdaily-n elnyerte a 2011-es év háza díjat. Megoldásai valóban különlegesek. Ez az egyetlen szoba, mely mindössze egyetlen fához csatlakozik. A fa törzséhez állítható átmérőjű bilincsek kapcsolják a szobát. (Szöget, csavart vagy ragasztót nem használtak.) Egy 12 méter hosszú, a fák között tekergő rámpán juthatunk el a kb. 5-6 m magasan lévő, láthatatlan kockáig. A koncepció az volt, hogy semmit ne vegyenek el a természet élményéből, ezért tükrökkel borították a külső felületét, ami egyenlő mértékben tükrözi vissza a fákat, az eget és a földet. Azonban, hogy a madarak ne ütközzenek a falaknak, a tükröket infravörös réteggel vonték be, ami számunkra láthatatlan, de a madaraknak nem. Így igyekeztek csökkenteni a természetben okozott "károkat".
Akik már kipróbálták fantasztikus élményről számoltak be: a fák lombjai között igazán pihentető az élet, eltávolodva a mindennapok gondjaitól. A kitűnő panoráma pedig csak fokozza ezt az élményt.



Használók és funkciók:

Elemzett állapot: Eredeti
Elemzett használat: Szokásos

Használók száma (fő)

Lakók:2
Vendégek:0
Kiszolgálók:0
Összesen:2

Alapterületek (m2)

Zárt térben:16
Fedett térben:0
Nyitott térben:8
Összesen:24

Fajlagos alapterületek (m2/fő)

Zárt térben:8
Fedett térben:0
Nyitott térben:4
Összesen:12

Lakófunkciók

Lakófunkciók zárt térben: Közös tevékenységek, Közös tárolás, Főzés, Étkezés, Egyéni tevékenységek, Alvás, Egyéni tárolás, Fürdés, WC használat
Lakófunkciók fedett térben: -
Lakófunkciók nyitott térben: Közös tevékenységek, Egyéni tevékenységek

Képek, rajzok, források:

Fényképek: Képek a kockáról
Források, olvasnivalók: Arch Daily, A szálloda honlapja (Itt megnézhetitek a többi szobát is, olvashattok is róluk egy két dolgot.)
Térképek: Google Térkép (Kb. ahol a kis jel van ott van a panzió is.)

Hely és idő:

Történelmi korszak: 2001-2020
Történelmi korszak: 2006-2010
Földrajzi régió: Európa
Földrajzi alrégió: Skandinávia
Éghajlati övezet: Szubarktikus

Jellemzők:

Fizikai közeg: Földön
Használat időtartama: Napok
Helyhez kötöttség: Állandó
Fajlagos alapterület: 15-40 m2
Használók közössége: Egyén, Család
Használók munkája: N/A
Használók osztálya: Felső, Felső közép
Jellemző anyagok: Fa, Fém, Üveg, Egyéb

Létrehozás, átalakítás:

Készítés ideje:2009
Készítés helye: Európa, Svédország, Harads
Tervezés módja: Egyedi
Tervező: Tham & Videgard Hansson Arkitekter
Létrehozás módja: Előregyártott
Kivitelező:
Módosítás ideje:
Módosítás tervezője:

Az adatlapot
készítette: Török Zoli | 2012 03 10
módosította: ...... ...... | 2012 ... ...

2 megjegyzés:

Jancsó Miklós írta...

Kicsit belejavítottam meg szerkesztettem, de csak alig. A kérdőjelek igazából a kategóriákat kérdőjelezik meg, nem a besorolásokat. Mert pl. nincs a földön szegény, se építményszinten, de nem repül. És ha muszáj, áttelepíthető, de nem ilyen céllal készült, és valószínűleg nem is fogják átrakni soha sehova. Na jó, erre alszom egyet.

Török Zoli írta...

Odaírtam zárójelben kiegészítésnek, így egyértelműbb... Bár egyik kategóriába sem illett igazán.

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.